« Etusivulle

Brain Gym -aivojumppakurssit

Tälle sivustolle kerään erilaisiin tavoitteisiin tähtääviä Brain Gym aivojumpan verkkokursseja. Tämän menetelmän perusliikkeistä voi koostaa monenlaisia kokonaisuuksia, jotka helpottavat sinua löytämään juuri sinun tarpeisiisi räätälöidyt harjoitukset.

UUTTA!  Tilaamalla uutiskirjeeni saat kolme ilmaista Vision Circles® -harjoitusta parantamaan näköäsi sekä silmiesi ja aivojesi yhteistoimintaa.

Tilaa uutiskirje

Jaa tästä painamalla omia hyötyliikunnan vinkkejä

Brain Gym -aivojumppakurssini

 

Mihin Brain Gym -aivojumppa auttaa?

Haluatko parantaa suorituskykyäsi jollain elämäsi alueella? Onko sinulla vaikeuksia oppimisessa, asioihin tarttumisessa, liikuntasuorituksessa, ihmissuhteissa, stressin hallinnassa tai jossain muussa sinulle tärkeässä asiassa?

Aivosi ohjaavat sinussa kaikkea. Tässä sinulle lista asioista, joihin itse tiedän aivojumpalla saadun apua:

  • luki-häiriö
  • luetun ymmärtäminen
  • kuullun ymmärtäminen
  • liikuntasuorituksen tekniikka
  • asioiden muistaminen
  • taitojen oppiminen
  • selkeä puhuminen, itsensä ilmaisu
  • väsymyksen lievittäminen
  • sekä fyysisen että psyykkisen jännityksen lievittäminen
  • ihmissuhdevaikeuksien lievittäminen
  • tunteiden hallinta
  • stressin lievittäminen ja hallinta
  • näkemisen ja kuulemisen ja muiden aistien ongelmien vähentäminen
  • jokin sinulle yksilöllinen vaikutus, jota emme vielä tiedä

 

Mitä on Brain Gym -aivojumppa?

Brain Gym aivojumppa on sarja fyysisiä liikkeitä. Perusliikkeitä on 26 ja niitä pystyy muuntelemaan eri tilanteisiin sopiviksi. Liikkeet ovat kevyitä, eivät siis mitään hikijumppaa.

Brain Gym on aivojen ja kehon yhteyden vahvistamiseen kehitetty harjoittelumenetelmä. Se perustuu ajatukseen, että kehon liikkeet ja aistitieto vaikuttavat suoraan aivojen toimintaan ja oppimiskykyyn. Tämän vahvistaa myös viime aikoina tehty tieteellinen tutkimus liikunnan hyödyistä aivoille.

Brain Gym -harjoituksissa keskitytään erityisesti liikkeiden suuntaamiseen ja koordinaatioon, jotta aivot saavat mahdollisimman paljon virikkeitä eri aistikanavista. Tämä auttaa aivoja mm. käsittelemään tietoa tehokkaammin, rentoutumaan ja oppimaan uusia taitoja nopeammin.

Brain Gym-menetelmää voidaan käyttää erilaisissa oppimis- ja muistiongelmissa, stressin hallinnassa, tarkkaavuushäiriöissä sekä yleisesti aivojen ja kehon hyvinvoinnin parantamisessa. Harjoitukset ovat helppoja ja sopivat kaiken ikäisille ja -tasoisille ihmisille.

Aivojumpan kehittäjä Paul E. Dennison on tunnettu uusia oppimismenetelmiä kehittävänä kouluttajana. Soveltavan aivotutkimuksen asiantuntijana hän on vaimonsa Gail Dennisonin kanssa 1980-luvulla kehittänyt oppimiskinesiologiana tunnetun mielen ja kehon integraatiomenetelmän. Hänen havaintonsa perustuvat ajatuksiin siitä, miten fyysinen ja kielellinen kehittyminen sekä oppimissaavutukset ovat toisistaan riippuvaisia. Oppiminen on myös hyvin paljon kiinni siitä, mihin huomiomme keskitämme. Jos olemme stressaantuneita, keskitymme kuviteltuun tai todelliseen vaaraan. Jokaisella on myös omanlaisensa tapa oppia ja sen löytäminen on avainasemassa.

Dennisonin työskentely Etelä- Kalifornian yliopistossa opetussuunnitelmien ja kokeellisen psykologian parissa loi pohjan hänen kehittämälleen menetelmälle. Dennisonille myönnettiin kasvatustieteiden tohtorin arvo tutkimuksesta, joka käsitteli lukemaan oppimisen varhaisvaiheita ja niiden suhdetta aivojen kehitykseen. Hän myös johti 19 vuoden ajan Kaliforniassa Valley Remedial Group –oppimiskeskuksia auttaen lapsia ja aikuisia voittamaan oppimisvaikeuksiaan.

Menetelmän kehittämisen jälkeen aivotutkimus on edennyt suurin harppauksin, mutta perusta ei ole kadonnut mihinkään. Jokaisen ihmisen aivot kuitenkin kehittyvät hänen omien kokemustensa, elinympäristönsä ja perimänsä mukaan, joten myös aivojumppa vaikuttaa meihin yksilöllisesti. Kuitenkin esim. kuuloa tai kuullun ymmärtämiseen vaikuttavat liikkeet kohdistuvat tähän alueeseen, jos aivosi tarvitsevat näiden ominaisuuksien parantamista ja niitä voidaan liikunnalla kehittää.

Aivojumpan teoria perustuu sekä länsimaiseen tutkimukseen että kiinalaisen lääketieteen perusteisiin. Aivojumppa ei ole lääkinnällinen menetelmä eikä korvaa liikunnan ammattilaisen, terapeutin tai lääkärin tai muun terveydenhuollon ammattilaisen suosittelemia tai määräämiä hoitokeinoja, se voi ainoastaan täydentää niitä.

Kouluttajasi Tuija Räisänen

Kiinnostuin Brain Gym® aivojumpasta, kun työkseni koulutin ihmisiä tietokoneen ja muun informaatiotekniikan käytössä. Menin ensin uteliaisuuttani Suomen Kinesiologiayhdistyksen aivojumpan peruskurssille ja tämän jälkeen monen kurssin kautta valmistuin lopulta aivojumppakouluttajaksi vuonna 2006. Suomessa meitä aktiivisesti toimivia kouluttajia on kovin vähän, joten ajattelen, että verkkokurssin avulla menetelmän hyödyt saa tehokkaammin käyttöön maassamme.

Koska maailma on täynnä mielenkiintoisia asioita, minulle on kertynyt kaikenlaisia kiinnostuksen kohteita ja muutama ammattikin. Olen hieroja, kuntohoitaja sekä ohjelmoija ja kouluttaja ICT-alalla. Juuri kouluttajan työ sai minut kiinnostumaan oppimisesta ja aivoista. Aivojumppakouluttajaksi valmistuin vuonna 2005 (tarkempi tieto koulutuksista alempana).

Minulla on kaksi rakasta aikuista lasta ja yhtä rakas lapsenlapsi. Lisäksi rakas aviomieheni kannustaa minua eteenpäin näissä projekteissani. Edistymistäni joskus hidastaa näkövammani, mutta ei anneta periksi, eihän?

Eläimet ovat aina olleet lähellä sydäntäni ja tällä hetkellä minulla on hellittävänä eläkkeellä oleva opaskoira sekä valkoinen arabitamma, hänkin jo seniori-ikäinen.

Ihmisaivot ovat kiehtova kiinnostuksen kohde ja niistä riittää ammennettavaa enemmän kuin elämässäni ehdin tutkia.

Aivojumppaan liittyvät koulutukset:

  • Brain Gym peruskurssi (34 tuntia), 5.6.2002 Educational Kinesiology Foundation
  • Brain Organization (18 tuntia),8.9.2002 Educational KinesiologyFoundation
  • In Synch, Integrating the Senses through Movement (24 tuntia), 22.5.2003 Educational Kinesiology Foundation
  • Touch For Health I ja II (4 päivää)20.7.2003 International Kinesiology College
  • Oppimiskinesiologian 7 ulottuvuutta, 5. – 8.9.2003 Suomen kinesiologiayhdistys
  • Brain Gym (24 tuntia), 28.11.2004 Educational Kinesiology Foundation
  • Optimal Brain Organization (18 tuntia), 9.5.2005 Educational Kinesiology Foundation
  • Visioncircles (24 tuntia),4.7.2005 Educational Kinesiology Foundation
  • The Physiological Basis of Educational Kinesiology (21 tuntia), 30.10.2005 Educational Kinesiology Foundation
  • Aivojumpan pidentävien liikkeiden pdentäminen, (18 tuntia) Kay Carroll, 2018