Craniosacraalihoito (CST)

 

Tuija aloittaa Craniosacraaliterapiaa asiakkaalle

Craniosacraaliterapia (kraniosakraaliterapia), CST, on osteopatiasta edelleen kehitetty hoitomuoto, joka soveltuu lähes minkä tahansa ongelman hoitoon. Nimi tulee sanoista cranium (luinen pääkallo) ja sacrum (ristiluu). Näiden välillä on elimistöämme ohjaava keskushermosto ja sen nestekierto, johon mm. tällä terapialla vaikutetaan.

Tätä hoitomuotoa voi käyttää myös silloin, kun mm. klassinen hieronta ei tule kysymykseen. Hoito on hyvin kevyttä ja erilaiset tekniikat antavat mahdollisuuden soveltaa hoitoa hyvin monenlaiseen tilanteeseen.

Olen opiskellut craniosacraaliterapiaa Upledger Institutessa vuodesta 2014, jossa olen kahden perustason koulutuksen lisäksi suorittanut kroonisen väsymystilan hoitamiseen erikoistuneen kurssin. Osaamistani olen täydentänyt myös The Barrall Institutessa sisäelinten manipulaatiohoidon kurssilla 2017.

Miten hoito vaikuttaa?

Hoito on aina yksilöllistä. Eri ihmisten kehoissa on erilaisia solmukohtia. Näitä aiheuttavat mm. rasitukset, traumat ja henkiset stressit. Usein näiden jumissa olevien kohtien oireet tuntuvat aivan muualla kuin itse ongelma sijaitsee.

Craniosacraaliterapialla ei siis hoideta vain oiretta vaan pureudutaan oireen syyhyn. Hoidon alussa tutkin erilaisilla menetelmillä, missä pahimmat jumit ja ongelmakohdat sijaitsevat ja avaan niitä käyttämällä sopivia craniosacraalitekniikoita. Kehon kalvoyhteydet ja hermostolliset vaikutukset ovat niin monimutkaisia, että mm. pohkeessa oleva solmukohta voi aiheuttaa ongelmia hartiassa ja toisinpäin.

Jos hoidetaan vain kohtaa, jossa tuntuu oireita, palaa vaiva nopeasti takaisin. Täytyy tehdä jotain myös ongelman aiheuttajalle, jotta hoito olisi tehokkaampaa ja vaikutus pitkäaikaisempaa.

Kehon tilanne vaikuttaa myös mieleen ja mieli vaikuttaa kehoon. Siksi Craniosacraaliterapialla voit saada apua myös tunnepuolen ”jumeihin” ja taas sitä kautta kehon ongelmiin.

Mihin hoito auttaa?

Lapsena koetut kaatumiset, onnettomuudet ja muut tapahtumat voivat aiheuttaa ongelmia vielä monen vuosikymmenen päästä. Oireet ja diagnostisoidut vaivat voivat olla mitä moninaisemmat. Myös tuoreet fyysiset ja henkiset traumat ja rasitukset aiheuttavat hoitamattomina ongelmavyyhtejä, jotka pitkittyessään ovat aina vain vaikeampia hoitaa.

Craniosacraaliterapia sopii sekä olemassaolevien vaivojen hoitoon että ongelmakierteen ennaltaehkäisyyn. Vaikka olisit jo kroonisesti huonossa kunnossa ja sinulla olisi jokin toimintakykyä rajoittava diagnoosi, kannattaa kokeilla tätä terapiaa. Vapauttamalla kehon patoumia pystyt toimimaan niin hyvin kuin tilanteessasi on mahdollista.


Kuuntele tästä YLE:n radio-ohjelma Hillan ja Minnan Akuutti: Huollatko autoasi paremmin kuin kehoasi? (kokonaiskesto 47.55 min.)
Millaista huoltoa kroppa tarvitsee liikunnan lisäksi? Tietämystään jakavat fysioterapeutti, venyttely-ja pilatesohjaaja Tuula Schoultz ja räätälöityjä hierontamenetelmiä kehitellyt Tuija Räisänen. Oppia ottavat toimittajat Hilla Blomberg ja Minna Korhonen.

Lue tästä Keski-Uusimaassa 8.5.2019 julkaistu artikkeli Tässä hoitomuodossa kehon ongelmia hoidetaan pään luita liikuttamalla – keravalainen Tuija Räisänen on hoitanut ihmisiä vuodesta 1982: ”Kiire ja paine näkyvät”


 

Varaa hoitoaika >>