« Etusivulle

Keho ja aivot

Aivot ja keho: Yksi kokonaisuus

Aivot ja keho eivät ole kaksi erillistä asiaa, vaan ne muodostavat yhden kokonaisuuden – meidät, ihmisen. Mikä tahansa tapahtuma aivoissa vaikuttaa myös kehoon, ja päinvastoin. Esimerkiksi pelkkä silmien liikuttelu vaikuttaa moniin asioihin, joiden tyhjentävä selittäminen olisi vaikeaa, vaikka kaiken tietäisikin. Kun silmiä liikutetaan ja nähdään eri asioita, aivot reagoivat näkemäänsä ja suodattavat jatkuvasti sitä, mitä tiedostamme näkevämme.

Silmien liikuttelu vaikuttaa myös yläniskaan. Silmien ja niskan välillä on vahvoja siteitä, ja silmien liikkeet vaikuttavat myös aivojen eri osien yhteistoimintaan, niidenkin, jotka eivät suoraan liity näkemiseen.

Lisäksi silmien liikuttelu vaikuttaa koko päähän, koska päässämme kaikki rakenteet ovat yhteydessä toisiinsa. Myös tasapainoelimemme reagoivat silmiemme liikkeisiin. Tasapainoelin puolestaan vaikuttaa koko kehoon, ja kehon tila vaikuttaa aivoihin. Tämä osoittaa, kuinka pienet asiat voivat vaikuttaa kaikkeen.

Aivojen ja kehon välinen yhteys on yksi aivojumpan perusajatuksia. Koska aivot ja keho ovat käytännössä yhtä, voimme vaikuttaa aivoihin tekemällä harjoituksia keholla. Esimerkiksi sujuva lukeminen ei ole pelkästään aivojen ja silmien asia, vaan se on koko kehon juttu.

Kehomme säätää koko ajan ja tässä tarkoitetaan kehoa johon kuulu myös aivot. Joka sekunti sinulla on erilainen tilanne kehossasi. Sydän, keuhkot, maksa, munuaiset, hermosto, kalvot, aivot, rauhaset, suolisto yms. sopeutuvat jatkuvasti jokaiseen hetkeen ja suorittavat omia tehtäviään tässä joka hetki muuttuvassa kehossamme.

On todellakin väliä sillä, mitä teet ja mitä ajattelet. Jokainen ajatuksesi ja jokainen liikkeesi vaikuttaa koko kehoosi. Yhtä kehon osaa rentouttamalla saat vaikutusta koko kokonaisuuteen. Yhtä kehon osaa jännittämällä jännittyy paljon enemmän kuin pystyt aistimaan. Myös aivosi jännittyvät ja rentoutuvat tämän säännön mukaisesti.

Samalla tavalla voimme rentouttaa aivoja kehon kautta. Kun olemme jännittyneitä tai peloissamme, voimme kehon avulla kertoa aivoille, että ei tarvitse olla niin jännittynyt. Aivot ovat keskus, joka määrää ja säätää, mutta ne eivät ole mitään ilman kehoa, ja keho ei ole mitään ilman aivoja. Ne muodostavat täysin saumattoman yhteyden.